Námětové cvičení - Malé Přílepy

01.11.2014 08:15

V noci  z 1. na 2. listopadu se v obci Malé Přílepy ztratila fiktivní osoba - Dušan Pytlík. Jednalo se o nevyrovnanou osobu se sklonem k sebevraždě. Bylo vyhlášeno pátrání po zmizelé osobě a okolní SDH se shromáždily před hasičárnou na Malých Přílepech. Hlavního slova se ujal zástupce Policie ČR Radek Lancinger, který řídil pátrání společně se svým kolegou.

Po krátkém seznámení sborů se stávající situací, proběhl přesun k lesíku pod ves, kde byl pohřešovaný naposledy spatřen. Vzhledem k tomu, že pohřešovaný byl mimo domov celou noc, provedla Michaela Ryndová z SDH Malé Přílepy Modré podrobnou instruktáž o podchlazení a případné první pomoci při podezření na podchlazení.

Následně zástupce Policie ČR vysvětlil postup při pátrání po pohřešovaných osobách. Po nahlášení počtu jednotlivých sborů nastoupily tyto v rojnici na okraj lesa. Při pátrání byla nejprve družstvem Hýskova nalezena bunda / na místě nálezu byl ponechán jeden člen sboru/. Pohřešovaný Dušan Pytlík byl nalezen členy SDH Otročíněves v blízké vodoteči bez známek života s igelitovým pytlem na hlavě a provazem kolem krku. Po ohlášení nálezu bylo místo zajištěno a hasiči se mohli vrátit na výchozí stanoviště.

Námětového cvičení se účastnily sbory Otročíněves /6/, Malé Přílepy Modré /7/, Malé Přílepy /9/, Chyňava /11/, Železná /7/, Nižbor /12/, Lhotka /4/,Hýskov /6/, Jánská /4/, Stradonice /5/.

Cvičení bylo zaměřeno na hledání pohřešované osoby, koordinaci a spolupráci zasahujících a komunikaci mezi členy v rojnici, chování při nálezu osoby, či věcí, které můžou s pátráním souviset. Fiktivní osoba byla nalezena rychle. Zástupce Policie ČR byl překvapen počtem zúčastněných členů okrsku s tím, že doposud nepožádali při vyhledávání a pátrání po pohřešovaných osobách okolní SDH.