Krajské kolo, Nymburk

13.06.2015 08:00

Krajské kolo v PS se konalo ve dnech 13. a 14. června.

 První den jsme se sešly před 8 na stadionu v Nymburku. Rozložili jsme se pod věží, poblíž sprch a toalet. Pod náš nový stan přišel Tomáš Kabát z Hýskova, náš tak trochu trenér a přemotal nám rotky. Tomáš se nám věnoval minulý týden při trénincích.

 Po vyndání všech věcí z vleku jsme zjistili, že jsme nechaly rozdělovač na překážkový běh a štafety u Jany v garáži. Rozdík nám nakonec dovezl Honza Kutman, který nás jel podpořit. Přesně v 8 byl zavelen nástup. Dvoudenní soutěžení družstev SDH i HZS zahájil starosta HZS Středočeského kraje plukovník Svatoš. Poté proběhlo vyhlášení výsledků a dekorování nejlepších mužů HZSz minulého týdne ve výstupu na věž.

 V 9, 15 nás přišel p. Růžička upozornit, že můžeme jít zkoušet mašinu. Daly jsme 3 pokusy a vcelku v pohodě: 10s, 9s a znovu 10s. Konečně jdeme trénovat stovky a v pořadí Andy, Zuzka, Míša, Katka, Elda, Adéla a Vendy nastupujeme k prvním pokusům. Protože se nedostavily ženy ze tří okresů jdou rozběhy velmi rychle za sebou. Často nestíháme motat rotky. Po první disciplíně zaujímáme prozatimní 9 místo, na družstvo před námi ztrácíme 2, 15s. Pokusy jsou zdařilé, ale všechna družstva jsou velmi rychlá. první pokus se nezdařil pouze Adéle, která nespojila rotky k sobě.

Časy Andy - 21, 84s  a  21, 70s     Druhé pokusy se povedly střídavě , u Andy a Zuzky přišlo zlepšení, Míša elegantně zahodila rotku, protože se domnívala,

         Zuzka - 24, 15s a 23, 66s      že spojila, ale ouha s rotkou zahodila i proudnici, tak se otočila, obojí sebrala a už spořádaně proběhla cílem. Katka,

         Míša   - 21, 47s a 28, 88s      přestože je levačka, dala nádherně oba časy, druhý lehoučce lepší. Také Eliška měla oba časy vyrovnané. Druhý čas

         Katka - 22, 51s a 22, 07s       Adély je platný a také Vendy se druhým pokusem zlepšila.

         Elda -   24, 64s a 24, 71s

         Adéla -    N       a 23, 32s

         Vendy - 25, 70s a 25, 13s

První štafeta běžela ve složení: okénko: Míša Malcová, překážka: Katka Malcová, kladina: Zuzka Hřebíková, hasičák: Eliška Bílá. Už při registraci štafet se pořadatelé moc nepředvedli, protože na přípravu a vyzkoušení překážek byly určeny ubohé 2 minuty. Naše děvčata běžela ve čtvrtém rozběhu. Míša už byla připravena na staru a Zuzce se do dráhy nacpala soutěžící ze Zibohlav, upravila si rotky a šla k předávacímu prostoru. Zuzka stále protestující šla k rozhodčímu na předávce a ten zvedl červený praporek. Bohužel v ten samý okamžik dala hlavní rozhodčí povel k výstřelu. Když Míša proskakovala okénko, Zuzka si teprve rovnala rotky a odcházela k předávce. To by rozhodilo i největšího kliďase. Úsek Míša -Katka ukázkový, Zuzka - kladina dobrý, rozdík už jí tolik neklapl, je zvyklá na výborně odvedenou práci a ne na roztřesené ruce. Eliška se rozbíhá, drcne si do hasičáku, který padá, ovšem Elda ho nezachytí a přebíhá. Brzdí, vrací se a to nás stojí velmi pěkné umístění štafet. Chceme jít podat protest, který by byl uznán, ale Eldě se při brždění zvrkla zraněná noha, takže by svůj úsek už nemohla běžet. Druhou štafetu jsme běžely ve složení- okénko: Adéla Štancová, překážka: Andrea Štětková, kladina: Mirka Karásková, hasičák: Vendy Malá. Okénko - dobrý, při předávce došlo ke kolizi a Andy to vzala přes pravé rameno na dráhu, kde se vrátila do dětských let a válela sudy, bleskově sevšak zvedla a překážku překonala moc hezky, předávka Mirce proběhla bez problémů, Miren taky dobrý, jen ta rychlost jí chybí. Když dobíhá k Vendy na předávku, tak Vendy jí povzbuzuje: " pojď já je doběhnu" ( trochu komedie pro diváky). Vendy se své soupeřky před pokusem ptala jestli jí uvidí alespoň záda, odpověď zněla a byla pravdivá: to asi těžko. No, Vendy ukončila pokus druhé štafety v čase 89, 32s. První štafeta měla též platný pokus s časem 78, 88s. To už pršelo dost hodně. Šli jsme na večeři a pak jsme v dešti skládali stan a stěhovali věci do aut. Po nákupu jsme odjeli na ubytovnu. Večer jsme se sesedli ve společenské místnosti, trochu pojedli, popili společně s navrátivšími se muži z Broum, kteří ještě v nočních hodinách trénovali na chodbě starty.

 Ráno jsme lehce po 7 ráno odjížděli, na stadionu jsme postavili stan, vyložili auto a přinesli snídani. Na slavnostním nástupu byli vyhodnoceni všichni nejlepší ze včerejšího dne a v 9 hodin byla zahájena příprava na požární útoky. Před příchodem na přípravné plato, kde letos musí být i barbusy, benzín, značky prostě všechny pomůcky, použila Stará myš  k označení místa rozdělovače a odhoz céček své použité bílé ponožky. Miren s Janou a Katkou pak jen místo označily značkami. Požární útok byl proveden ve složení LP - Andy, PP - Zuzka, rozdík - Vendy, béčka - Eliška, stroj - Míša, savce - Jana, koš - Miren. Eliška na startu lehce podklouzla, ale jinak nezbývá než holky pochválit za nejlepší čas prvního kola - 26, 63s, na PP  Andy nastříkala v čase 26, 07. Ke druhým pokusům družstva nastoupila bez přestávky, takže útoky rychle odsýpaly. Andy se posilnila sladkou tyčinkou, Zuzku bolelo z hladu břicho, jinak zbytek družstva byl celkem v pohodě. Druhý pokus nám poněkud znepříjemnilo předchozí družstvo z Tehovce. Rozběhnutá Jana podklouzla po blátíčku, které tehovské ženy vytvořily, a doklouzala až ke kádi, kde Miren čekala, až vytáhne savec z kádě, Jana však nikde, tak ponořila a zkusila vytáhnout savec sama. V ten okamžik se Jana zvedá a přiráží savec, Míše už řve mašina naprázdno, otevře vývěvu a hned je voda ve stroji, rozdík i proudařky sedí a čekají. Deseti litrová nádrž je naplněna v čase 30, 94s. Jedná se o horší čas, ale s tím zádrhelem vzadu se jedná o výborný čas i pokus. Ještě dvě družstva, Písková Lhota se svým časem lehce přiblížila a Zibohlavy levým proudem prostříkly a tím svou šanci propásly.

 Po druhé jsme se staly vítězkami královské disciplíny Požárního útoku na krajském kole. Toto první místo nám vyneslo celkově krásné 7. místo.

  Po ukončení všech pokusů nastoupila družstva z vyhlášené soutěže rádia Region " Dobráci roku".

Po sečtení a zveřejnění výsledků jsme vystoupaly na stupeň nejvyšší a krásný pohár jsme u Jany naplnily šáněm.

foto: https://staramys.rajce.idnes.cz