Druhá postupová soutěž - Hořovice

26.05.2012 07:00

Okresní kolo v požárním sportu v Hořovicích

Další letošní soutěž začínala registrací a následnou kontrolou soutěžících už v 7 hodin. Hořovští byly na stadionu o trochu dřív, ostatní dorazily kolem 7,15 hod. Děvčata nastupovala v pořadí jako 4, na první štafetu šla ve složení: okénko - Eliška Bílá, příčné břevno -Andrea Štětková, kladina - Zuzka Hřebíková, hasičák - Vendy Malá. Eliška hned po výstřelu vložila proudnici do úst, aby měla volné ruce, v pohodě překonala záludnosti okénka a v zápětí předává Andy, ta s proudnicí v ruce elegantně překonává příčné břevno a už pomalu putuje štafetový kolík do ruky Zuzky, ta, stejně jako Eliška vkládá proudnici do úst a už má v rukou rotky, přebíhá kladinu na jejímž konci rozhazuje, spojuje koncovky, jen lehce přibrzdí u trojáku a už má spojenou i proudnici. Tu nese přes určený úsek vysoko nad hlavou, pak rozpojuje a předává Vendy, ta chňapne po hasičáku a přenáší o několik metrů dál, kde ho staví na podložku a už se řítí do cíle. Za cílovou čárou se jí daří prošlápnout si kotník? nebo možná koleno.

To už stojí na startu naše druhá, jistící štafeta. Původně běžet neměla, ale pokud by první štafeta nepředvedla svůj standartní výkon, nebo by byla diskvalifikovaná, pak by se počítal čas druhé štafety. Všechny druhé štafety byly oproti minulým letům označeny papírovými pásky, aby nedocházelo k podvádění. Na start se postavily holky ve složení: okénko - Miren Karásková, příčné břevno - Míša Ryndová, kladina - Lucka Hřebíková, hasičák - Jana Urbanová. Při doběhu druhé štafety jsme už věděly čas té první. Děvčata byla trochu zklamaná z času 79, 52s, ale podle mínění starších jde o čas vyjímečný, protože čas pod 80s jsme na Okresním kole nikdy neměly. Včera si holky zkoušely tento běh na hořovickém oválu bez hasičáku, který nebyl k dispozici a měly čas o 3s lepší. Druhá štafeta dosáhla výsledného času 96, 68s. I tak to byla 5 nejrychlejší, ze všech uznaných.

Pomalu jsme se začaly připravovat na požární útok ve složení: Miren,Jana, Míša, Eliška, Vendy, Andy, Zuzka. Rozhodčí lehce prudil, snažil se děvčata znervoznit, bez úspěchu. Když do konce pěti minutového limitu zbývala minuta a půl, rozhodčí plata děvčata vyhnal, aniž by si mohly přezkoušet zapojení jednotných proudnic. Eliška byla trochu nervní, ale Jana dovedla Eldu během chvilky uklidnit. Po výstřelu holky vyběhly, vše pospojovaly a vyběhly směr terče, Zadek klapnul na 1, béčka a rozdík zrovna tak, proudařky doběhly před nástřikovou čáru, zasedly a už šla voda z proudnic. Přestože byl dost silný protivítr, konečný čas byl pěkný 28, 68s.

Letošní rok jsme vyhrály s umístěními: štafeta 1, PÚ 1.

 

Krajské kolo se koná letos mimořádně v Mladé Boleslavi. Okresní sdružení poprvé nehradí náklady na ubytování a na stravu, pouze poskytne pro každého z jedenácti členů, kteří budou  reprezentovat berounský  okres, 200,- Kč

foto na https://staramys.rajce.idnes.cz